Magyar Tudomány január

Modern peszticidek. Peszticidek: mit mond a labor?

modern peszticidek

Közlemény Tudatos Vásárló, A cikk táblázatában korábban az alletrin hatóanyaggal együtt került feltüntetésre a modern peszticidek hatóanyag is. Azonban a két anyag bár hasonló, kémiai tulajdonságaikat tekintve nem azonos.

Az irányelv jogalapjaként az emberi egészség és a környezet védelmét is meg kell említeni. Módosítás: 2 1 preambulumbekezdés 1 A hatodik közösségi környezetvédelmi cselekvési program megállapításáról szóló, Indokolás A kiegészítés lefedi az élelmiszerjog érintett területét. Módosítás: 4 3 preambulumbekezdés 3 A tagállamok a peszticid-használat veszélyeinek és kockázatainak, illetve az ettől való függés csökkentésének célkitűzéseit megállapító, továbbá a nem vegyi növényvédelem ösztönzését célzó nemzeti cselekvési terveket alkalmaznak, hogy elősegítsék ezen irányelv végrehajtását.

A táblázatból törlésre került Vape spirálban és Vape MINI spirálban kizárólag d-alletrin CAS-szám: található, amely rákkeltő és hormonmoduláris hatása nem bizonyítható. A vegyészek igyekeznek olyan szelektív hatású szereket létrehozni, amelyek csupán a kiszemelt élőlényeket irtják, másokra azonban nincsenek káros hatással. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint ez a törekvés nem volt mindig sikeres.

modern peszticidek

Gombaölő festékek, penészirtó sprayk A penészes lakás, fal komoly egészségügyi kockázatot jelent, hisz a belélegezett, lenyelt spórák akár rákkeltőek modern peszticidek lehetnek. Sose hagyjunk penészes felületet a lakásunkban, ám a szintetikus gombaölő-szerek helyett igyekezzünk természetes anyagokat keresni a gombák ellen.

A műanyag festékekkel ellentétben a meszelt falon nem modern peszticidek meg a penész, és e természetes anyag egyes gombaölőkkel szemben az egészségünket sem károsítja. Rovarirtó és -riasztó szerek A lakásban található peszticidek közül a különböző házi rovarirtó szerek és azok szakszerűtlen használata jelenti talán a legnagyobb veszélyt.

A jogszabályok meglehetősen következetlenek, így az is előfordulhat, hogy olyan szerek háztartási használatát is engedélyezik, amelyek hatóanyagát a káros egészségügyi hatások miatt már rég kitiltották a növényvédelemből.

modern peszticidek

Szintén nehezen érthető, miért engedélyezik olyan hatóanyagok beltéri használatát, amelyekre a szabadban munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő, azaz sem ember, sem állat nem mehet a kezelt területre adott ideig.

A peszticidekkel kapcsolatban egy sokkal szigorúbb és következetes szabályozástól várhatunk csak érdemi előrelépést, ám addig is ajánlatos a lakásban a lehető legkevesebb irtószert használni, illetve ahol lehet, természetes alternatívákat alkalmazni.

Magyar Tudomány január

Közismert például a levendula molyűző hatása, amelynek illata is kellemesebb a rákkeltő naftalinénál. Ha mégis feltétlenül szükséges szintetikus szert használnunk, tájékozódjunk annak egészségügyi hatásáról további információ angolul: www. Igyekezzünk elkerülni az alábbi szereket: Hatóanyag neve és hatása Termékek, amikben megtalálható Alletrin,  allethrin: emberen lehetséges rákkeltő, hormonmoduláns piretroid vegyület.

Peszticidek: mit mond a labor?

EU-ban és Magyarországon óta tiltott növényvédő szerként. Biotoll Bengal spirál szúnyog.

modern peszticidek