Először sikerült tünetmentes szájgarati rákot nyálmintából igazolni

Papillomavírus emberen

Tartalom

  Épp ezért rendkívül jelentős papillomavírus emberen az esetleírás, amely a Frontiers in Oncology A kutatók arról számolnak be, hogy a világon először sikerült kimutatniuk a humán papillomavírus HPV DNS-ének észlelésével egy különben tünetmentes szájgarati rákot a beteg nyálából.

  papillomavírusos arckezelés átvitt szemölcsök

  A mintavételhez egy szájöblítő folyadékkal egy-két percig kell öblögetni, ezután az öblítófolyadékkal kiköpött nyálat egy csőben gyűjtik össze. Amennyiben a módszer nagyszámú egészséges, tünetmentes emberen is megbízható eredményt hoz, közelebb juthatunk a robbanásszerűen szaporodó HPV által okozott garatrákok korai diagnózisához.

  férgek egy gyermekben milyen drogok magányos mirigyes papilloma a tüdőben

  A szerzők szerint a tanulmány kiinduló pontja lehet a magas kockázatú egyének szájgarati rákjának szűrésére. A korai felismerés lehetőségeinek megtalálása azért is fontos, mert a szájgarati rák gyakran előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, amikor a betegnek már papillomavírus emberen kezelés következtében is súlyos következményekkel kell szembenéznie. Jelenleg egészséges személy bevonásával folyik egy vizsgálat, amely a szájüregben előforduló HPV DNS kimutatását veszi célba.

  méregtelenítő kúra helmint fertőzés kezelése