Világszerte nő a kullancsok száma

Parazita kullancsok

Rendelőink

Tetvek Kullancsok A kullancsok paraziták, amelyek betegségeket okozó mikroorganizmusokat — vírusokat, baktériumokat, egysejtűeket és rickettsiákat - terjesztenek. Kutyáknál a borreliózis, ehrlichiózis, anaplazmózis és babeziózis kerül leggyakrabban diagnosztizálásra.

hogyan lehet megérteni, hogy vannak férgek hpv rák tünetei nőknél

Kedvenceinket ugyanazok a kullancs-fajok veszélyeztetik, mint bennünket, így parazita kullancsok, emberek is megbetegedhetünk a kullancscsípéstől. A kullancsok által terjesztett betegségek súlyosak, kezelésük nehéz és hosszadalmas. Mind állatokban, mind emberekben gyakran marad vissza tartós károsodás és előfordulhat, hogy kimenetelük végzetes.

galandféreg emelkedik a nyelőcsövön keresztül Vintage féreg tabletták

A kullancsok az atkák alosztályának legnagyobb méretű tagjai. A többi atkától elsősorban méretükben és szájszervük mellett található, vérszíváshoz módosult szervükben különböznek. A kullancsok mérete mm között változik, attól függően, hogy mennyi vért szívtak.

Csak a nőstény kullancs szív vért, a hím csak addig tartózkodnak a gazdaállaton, amíg felkeresi a nőstényt és párzanak. A kullancsok mellső lábain olyan speciális kémiai- és mechanikus receptorok vannak, amelyekkel képes a leggyengébb hőáramlatokat, mozgást és szagokat is érzékelni.

A kullancsok ezek segítségével fedezik fel a gazdaállatot, amelyhez rögzítik magukat. Parazita kullancsok mirigyek termelik a nyálat, amely egy vezetéken át jut a szájhoz. A kullancs nyála enzimeket, véralvadásgátlókat, immunválasz-gátlókat és egy gyenge érzéstelenítőt tartalmaz. A kórokozókkal parazita kullancsok kullancsoktól való fertőződést csak úgy akadályozhatjuk meg, ha kullancsokkal fertőzött területen való sétát követően átnézzük a kutyát és eltávolítjuk belőle a kullancsokat.

A modern kullancsirtó termékekkel szembeni legfontosabb követelmény, hogy még azelőtt képesek legyenek elpusztítani a kullancsokat, mielőtt a fertőző betegségek átvitele megtörténik. A borreliáknak például átlagosan 48 órára órára van szükségük ahhoz, hogy a kullancs beléből eljussanak a nyálmirigyekbe, majd a nyállal a gazdaállatba.

Kullancsok és betegségek

A kullancs fejlődési ciklusa A nőstény kullancs élete során több száz, vagy akár több ezer petét rak, mindig szemölcs bárányhimlő vírus földre.

A parazita kullancsok kikelő lárvák fűszálakra és bokrokra kapaszkodnak fel, innen kapaszkodnak át az arra járó gazdaállatra és szívnak vért. Ezután parazita kullancsok, és a környezetben átalakulnak nimfákká, amelyekből egy újabb vérszívást követően alakulnak ki a kifejlett kullancsok.

emberi paraziták papilloma ülő hólyag

A kifejlett kullancsok a legellenállóbbak a fejlődési alakok közül. Alacsonyabb páratartalom és magasabb hőmérséklet átvészelésére képesek, mint akár a nimfák, akár a lárvák, így hosszabb fűszálakra és bokrokra mászva várják nagyobb testű gazdaállatukat.

Kullancsok és betegségek | Bethesda Gyermekkórház

Az állatra érve a legvékonyabb szőrrel borított területeket keresik fel. A kullancsokat ezért látjuk leggyakrabban a kutya orra körül, a fülén és a hasán.

jelentése helminthiasis milyen termékek nem szeretik a fejhallgatót

A vérszívást követően a nőstény kullancs elhagyja a gazdaállatot és peterakásba kezd. Ezzel kezdődik elölről a ciklus, amely általában évig tart.