Vastagbélrák diéta, Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén
Tartalom
Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen? Általánosan ismert tény, hogy a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásában nagy szerepet játszik az életmódunk.
Ezen belül is jelentős szerep tulajdonítható a nem megfelelő táplálkozási szokásoknak. Nincs ez másképp a vastagbélrák, a végbélrák vagy a vékonybél daganat esetében sem.
Ma a zsírokban és vörös húsokban bővelkedő étrendet a colorectális vastagbél- és végbél- daganatok egyik fő rizikófaktoraként tartják számon. Ennek a hátterében több feltételezett mechanizmus is létezik.
A vastagbélpolipok és a vastagbélrák ellen diétával!
Az egyik ok valószínűleg az, hogy a húsok főzése során karcinogén anyagok heterociklikus aminok, aromás hydrocarbonok képződnek, amelyek kedvezhetnek a rákos sejtek kialakulásának. Egy másik szempont, hogy a feldolgozott húsok nagy mennyiségben tartalmaznak nitriteket és nitrátokat, melyek vastagbélrák diéta húsokban lévő fehérjékkel és hemmel ami a mioglobin és a hemoglobin része olyan anyagok mutagén nitrózaminok képződéséhez vezetnek, amelyek a szervezetben megnövelhetik a mutációval járó vastagbélrák diéta kialakulását.
Talán meglepő lehet, hogy a vörös húsok kiváló vasforrásként egyrészt előnyösek a szervezet vasraktárainak feltöltése szempontjából, ugyanakkor ez is növeli a daganatok kialakulásának rizikóját, hiszen a bélrendszeren belül prooxidánsként szerepel a vas. Ez azt jelenti, hogy ha a féregellenes gyógyszerek nem segítenek oxidatív folyamatok oxidatív stressz szintjét növeli.
Egyes vizsgálatok továbbá arra az összefüggésre világítottak rá, hogy a vörös húsokból felszabaduló hem közvetlenül károsítja a vastagbél nyálkahártyáját, ezzel szemben a hemben szegény szárnyas húsok fogyasztása nem hozható összefüggésbe vastagbélrák diéta bélrendszeri daganatok kialakulásával.
Pontosan megbecsülni tehát nehéz feladat, hogy adott mennyiségű hús fogyasztásakor milyen mértékben zajlanak le a fenti folyamatok. Hirdetés A könnyen felszívódó szénhidrátok hatása A 2-es típusú cukorbetegség nem inzulinfüggő diabétesz vastagbélrák diéta a bélrendszert érintő daganatok földrajzi megoszlása nagy hasonlóságot mutat. A kapcsolatra az lehet a magyarázat, hogy a vastagbélrák diéta felszívódó szénhidrátok tartós bevitele által okozott folyamatos magas vércukor- és inzulinszint növelheti a béldaganatok kialakulásának esélyét.
A törlés kéréséig Továbbá, ha Ön reklámüzentet kap tőlünk az e-mailben, emlékeztetni fogjuk Önt arra, hogy bármikor lehetősége van korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen leiratkozni.
Gyorsan felszívódó szénhidrátok: cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek, sült krumpli, krumplipüré, palacsinta, egyes yümölcsök érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye , édesített tejtermékek, puffasztott rizs, fehér rizs. A vastagbélrák diéta hatásai Afrika és Ázsia bizonyos népcsoportjaiban nagyon alacsony a vastagbéldaganatos, végbéldaganatok és más hasonló betegségek előfordulásnak aránya.
Megfigyelték, hogy ezek a népcsoportok rendkívül nagy arányban vastagbélrák diéta nem emészthető rosttartalmú ételeket. Nem oldható rostok: megtalálhatók egyes zöldségekben csicsóka, póréhagyma, vöröshagyma, articsóka, spárga, csicseriborsó, fokhagymaa málnában, nektarinban, barackban, valamint a búzakorpában. Ezekből a rostokból a vastagbél baktériumflórája rövid szénláncú zsírsavakat állít elő propionát, butirát.
A butirát egyrészt a vastagbél hámsejtjeinek energiaforrása, másrészt csökkenti a sejtszaporodás mértékét, segíti a sejtek differeciálódását és segíti az programozott sejthalál folyamatát apoptózistezáltal gátolja a tumoros folyamatok kialakulását. Ezek a hatások mindeddig csak laboratóriumi körülmények között lettek bebizonyítva.
További cikkeink a témában
A zöldségek és gyümölcsök hatása Eddig nem igazolódott egyértelműen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás védő hatása a bélrendszeri rákkal szemben, bár több tanulmány is alátámasztotta vastagbélrák diéta védő hatásukat.
Ugyanakkor fontos tény, hogy a kiegyensúlyozott, változatos és egészséges étrend jó hatással van a szervezetre, így a káros folyamatok kialakulását is nagyobb eséllyel előzheti meg az, aki rendszeresen fogyaszt vastagbélrák diéta zöldség- és gyümölcsféléket, és hardver vírus pótolja azokat a további fontos anyagokat ásványi anyagok, nyomelemek stb.
Többszörösen telítetlen zsírsavak Bár nem sikerült eddig szignifikáns összefüggést bizonyítani a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása és a bélrendszeri daganatok kialakulása között, de egyre több eredmény látott napvilágot a témával kapcsolatban. Néhány prospektív vizsgálat igazolta a halfogyasztás védő szerepét a béldaganatok kialakulásával szemben, de egyelőre az eredmények nem egyértelműek.
Valószínűnek látszik az a mechanizmus a védő szerep igazolására, hogy a halakban jelen lévő többszörösen vastagbélrák diéta zsírsavak csökkentik a gyulladáskeltő eikozanoidok termelődését és gátolják a COX-2 enzim működését, ezáltal antikarcinogén hatást fejtenek vastagbélrák diéta.
Cím: Szeged, Izabella u.