Kapcsolódó cikkek

Gyomorrák herceptin. A koronavírus-járványnál is súlyosabb válság vár ránk

Kémiai tulajdonságok[ szerkesztés ] A trasztuzumab emtanzin egy antitest-gyógyszer konjugátum ADCegy monoklonáris antitest és egy kis molekulatömegű vegyület kombinációja.

HERCEPTIN 150 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

Egy trasztuzumab molekulához kötődő DM1 molekulák száma nulla és nyolc között változhat, átlagban 3,5. A DM1 molekula a sejt mikrotubulusának pozitív végéhez kapcsolódik, ezáltal gátolja a sejtosztódást a tumorsejtben.

Mivel a monoklonális antitest targetje a HER2, és ez overexpresszálódik a rákos sejtekben, a DM1 konjugátum specifikus a gyomorrák herceptin sejtekre.

gyomorrák herceptin ciklopher papilloma kezeléssel

A DM1 molekula nem befolyásolja sem a trasztuzumab HER2 receptorhoz való kötődését, sem a tumor ellenes hatását. Mind a két komponens fontos a hatás kialakulása szempontjából, főleg amikor a DM1 nem képes előidézni a tumorsejt gyors apoptózisát.

  1. Anyajegy papillómák hol lehet elköltözni
  2. HERCEPTIN mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz - Gyógyszerkereső - Hápodkedd.hu

Ez a klinikumban gyakran előfordul metasztatikus mellrák terápiájában, ahol akár hónapokig, sőt évekig is eltarthat a kezelés.

Azoknak javasolt, akiknél korábban már kezelték a metasztázist, vagy akiknél újból megjelent a betegség, illetve akiknél az adjuváns terápia során vagy annak befejezését követő 6 hónapon belül újult ki a betegség.

Ezeken felül azoknak a betegeknek is adható, akiknek a neoadjuváns terápiát követően taxán és trasztuzumab alapú terápia invazív betegség áll fenn. A ciklusokat a toxikus tünetek megjelenéséig, de legfeljebb 14 ciklusig folytatják. A trasztuzumab emtanzin Kadcyla és a trasztuzumab Herceptin két különböző készítmény, nem helyettesíthetők egymással. Amennyiben a már feloldott készítményt nem azonnal adják be a betegnek, 24 órán keresztül eltartható, ˙C-on.

gyomorrák herceptin hogyan kell kezelni a keresztférgeket?

Tilos a készítményt fagyasztani és gyomorrák herceptin. Amennyiben a színben, opaleszcenciában, állagban változás áll be, nem adható be a betegnek. Az elsőfokú rezisztenciát in vitro modellekenmellrákos sejteken, illetve HER2 pozitív gyomorrákos sejteken is vizsgálták.

Kihívások a gyomorrák célzott terápiájában – hatásosság és biztonság

Azt találták, hogy gyomorrák herceptin T-DM1 hatásossága a tumor tömegétől is függ a trasztuzumab- és lapatinib-rezisztens humán mellrákos xenograft modellekben. Ebben a vizsgálatban csupán 22 betegnek romlott az állapota, amiből következik, hogy a legtöbb HER2 pozitív emlőrákos beteg nem elsőfokon rezisztens a T-DM1-re, annak ellenére, hogy előzőleg már kapott valamilyen HER2-ellenes kezelést.

A T-DM1-re irányuló elsőfokú rezisztencia még kevésbé gyakori, ha a beteg még nem találkozott a trasztuzumabbal habár csak egy adat gyomorrák herceptin meg ezt a hipotézist. Általánosságban elmondható, hogy a trasztuzumab emtanzin jobban tolerálható, mint a kontroll terápia, a lapatinib en Tykerb és a capecitabin en Xeloda.

A gasztrointesztinális tumorok korszerű diagnosztikája és terápiája

Nem gyakori mellékhatások: májelégtelenség, májtoxicitás, intersticiális tüdőbetegség, noduláris regeneratív hiperplázia, tüdőgyulladás, portális hipertenzió. Nem ismert gyakoriság: hajhullás, csontvelőszupresszió enextravazációhiperurikémia, hányinger, hányás, szájnyálkahártya gyulladás, tromboembólia, tumorlízis szindróma gyomorrák herceptin.

Terhesség és szoptatás[ szerkesztés ] Terhesség alatt a trasztuzumab emtanzinnal való expozíció embrio-fötális károsodást okozhat. A készítmény alkalmazása elégtelen mennyiségű magzatvizet eredményez, ami a magzatban pulmonáris hipopláziához, mozgásszervi malformációkhoz és korai magzatelhaláshoz vezethet.

A gyógyszer hatásmechanizmusára alapozva a terhesség alatti alkalmazás magzatkárosodáshoz vezethet. Megfelelő hatékonyságú fogamzásgátlás alkalmazása szükséges a készítmény alkalmazása alatt illetve a kezelés befejezését követő 7 hónapban.

gyomorrák herceptin hogyan lehet egy széket elkenni

Azon férfiak esetében, aki trasztuzumab emtanzin kezelés alatt állnak, a fogamzóképes hölgy partnernek a kezelést követő 4 hónapig kell folytatni a fogamzásgátló terápiát.

A trasztuzumab emtanzin mind a két nemben fokozhatja az infertilitást. Nincs adat arról, hogy a trasztuzumab emtanzin megjelenne az anyatejben azonban az endogén immunoglobulinok megjelennek az anyatejben.

A hatásmechanizmusból kiindulva a trasztuzumab emtanzin DM1 komponense súlyos mellékhatásokat okozhat az anyatejjel táplált csecsemőkben. Az addig használt készítményekhez képest jobb biztonsági profillal rendelkezik, és kevesebb súlyos mellékhatást tapasztaltak a referencia készítményhez viszonyítva. Azonban a trombocitopénia és a májenzimszintek emelkedése gyakrabban fordult elő.

Trasztuzumab emtanzin

A vizsgálatot végzők mint potenciális hatóanyagot javasolták további vizsgálatra, in vitro és in vivo modelleken egyaránt. A Kadcyla tartalmú terápia nem növelte szignifikánsan a progressziómentes túlélési időt gyomorrák herceptin Herceptin plusz kemoterapeutikum tartalmú terápiához képest. A kontroll csoport trasztuzumabot és docetaxelt kapott, a vizsgálati csoport pedig T-DM1-et. A progressziómentes túlélés középértéke 14,2 hónap volt, míg a kontroll csoportban ugyan ez az érték csak 9,2 hónap.

gyomorrák herceptin hpv szemölcsök a torok kezelésében

A T-DM1-nek a biztonsági profilja jobbnak bizonyult és kevesebb súlyos mellékhatást tapasztaltak. Ezen vizsgálatban a T-DM1 terápiát más, az orvos által elrendelt terápiával hasonlították össze.

Az kapott adatok szerint a progresszió mentes túlélés 3,3 hónapról 6,2 hónapra nőtt, és itt is kevesebb súlyos mellékhatást tapasztaltak.

Egy ciklusban alkalmazott, mg-os készítmény normatív térítési díja Ft, gyomorrák herceptin mg-os készítmény pedig Fta kezelési ciklusok 3 hetente ismétlődnek, de maximum 14 ciklusig tartanak.

HERCEPTIN 600 mg oldatos injekció injekciós üvegben

A mg-os készítményből doboz, gyomorrák herceptin mg-os készítményből pedig a giardia étrendjéből való felépülés fogyott. American Medical Association. Retrieved

Susan Desmond-Hellmann (UCSF): Herceptin and Drug Development