A bőrünkön érezzük … amit tudni érdemes a bőrrákról

Laphámsejtes karcinóma

Bőrös laphámsejtes karcinóma

Laphámsejtes karcinóma bőr, kék szem és szőke vagy vörös haj Korábbi bőrkárosodás, hőplasztika, betegség pl. Bőr lupus, epidermolysis bullosa, lábfekély Örökölt szindrómák: az SCC a xeroderma pigmentosum és az albínizmus családjainak különleges problémája Egyéb kockázati tényezők közé tartozik az ionizáló sugárzás, az arzén expozíció és a betegség pl. Krónikus limfocitikus leukémia vagy gyógyszerek által okozott immunszuppresszió. A szervátültetett recipiensek fokozottan veszélyeztetik az SCC kialakulásának kockázatát.

Az előrehaladott és áttétes tüdőrák tünetei: válltáji fájdalmak, ritkábban kar- és kézfájdalmak. A tüdőrák áttétei által okozott tünetek attól függenek, hogy az áttét mely szervben vagy szervekben jelent meg. A tüdőrák leggyakrabban a májba, a csontokba, valamint az agyba ad áttétet; a májba adott áttét idővel a bőr és a szemek besárgulását okozhatja, a csontáttétek pedig csontfájdalommal járnak.

Mi okozza a bőr pikkelysejtes karcinómáját? A ptumor-szuppresszív génben az ultraibolya sugárzásnak UV való kitettség, különösen az UVB az aláírás 7.

Mi a laphámdaganat?

Más aláírású mutációk a dohányzásról, az öregedésről és az immunszuppresszióról szólnak pl. Gyógyszerekkel, mint az azatioprin. Úgy gondolják, hogy a béta-nemzetségű humán papillomavírusok szemölcsök vírusa fontos szerepet játszanak az immunszuppresszált populációkban szenvedő SCC-ben. Milyen klinikai jellemzői vannak a bőr pikkelysejtes karcinómájának?

1.1. Kiindulási hely

A cutan SCC-k a kócsagok vagy a korhadt csomók kibővítésében jelen vannak. Ezek általában előforduló aktinikus keratózis vagy intraepidermális karcinóma alatt jelentkeznek. Hetekről hónapokra nőnek Lefekszenek Gyakran türelmesek vagy fájdalmasak Napfénynek kitett helyeken, különösen az arc, az ajkak, a fül, a kéz, az alkar és az alsó lábakon laphámsejtes karcinóma A méret néhány milliméterről néhány centiméter átmérőre változik.

Squamous cell carcinoma További képek a laphámsejtes karcinómáról. Vannak más változatok is.

A tüdőrák diagnózisa

A bőr pikkelysejtes karcinóma altípusai Ferguson-Smith squamous epithelioma A laphámsejtes karcinóma kockázat alapján A bőrre ható SCC-t alacsony kockázatú vagy nagy kockázatúként osztályozzák, attól függően, hogy laphámsejtes karcinóma a daganat kiújulásának és metasztázisának.

Ez értékeli az eredeti primer tumor T és metasztázisainak dimenzióit a nyirokcsomókban N. A bőr SCC diagnózisa a klinikai jellemzőkön alapul.

széles szalag fejlesztési ciklus

A diagnózist és szövettani altípust patológiásan igazolják diagnosztikai biopszia vagy laphámsejtes karcinóma után. A nagy kockázatú SCC-ben szenvedő betegek is átmenő vizsgálatokon mennek keresztül annak eldöntésére, hogy elterjedt-e a nyirokcsomókban vagy máshol. Ezek a következők lehetnek: Ultrahangvizsgálat, röntgenfelvétel, CT vizsgálat, MRI vizsgálat Nyirokcsomó vagy más szöveti biopszia Mi a kezelés a bőr pikkelysejtes karcinóma kezelésére?

A cutane SCC szinte mindig műtéttel kezelt. A legtöbb esetben a látható daganat körül mm-es normál szövet margót vágnak ki.

féreggel fertőzött gyermekekkel

A hiba kijavításához szükség lehet egy szárnyra vagy egy bőrtranszplantációra. Az eltávolítás egyéb módjai: Borotválkozás, curettage és elektrokémia alacsony rizikójú daganatoknál a törzsön és a végtagokon Agresszív krioterápia laphámsejtes karcinóma kicsi, vékony, alacsony kockázatú daganatok esetén Mohs mikrográfiai műtéti nagyméretű arc-elváltozásokra, indirekt marginokkal vagy visszatérő tumorokkal Sugárterápia inoperábilis daganathoz, a műtétre nem alkalmas betegeknél vagy adjuvánsként Mi a kezelés a fejlett vagy metasztatikus laphámsejtes karcinóma kezelésére?

A laphámsejtes karcinóma előrehaladott primer, ismétlődő vagy metasztatikus SCC multidiszciplináris konzultációt igényel. Gyakran kezelések kombinációját használják.

A laphámdaganat előfordulása és okai

Több ezer új-zélandi embert kezelnek a bőr SCC-hez minden évben, és több mint hal meg a betegségükből. Hogyan lehet megakadályozni a bőr pikkelysejtes karcinómáját? Számos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a nagyon óvatos napvédelem az élet bármely szakaszában csökkenti az SCC-k számát.

hpv vakcina férfiaknak

Ez különösen fontos az öregedés, a napsütötte, tisztességes bőr esetében; immunszupprimált betegekben; és azokban, akik már aktinikus keratózisokkal férgek és hogyan lehet a kezelés korábbi SCC-vel rendelkeznek. Többszörös laphámsejtes karcinóma esetén szájon át szedhető retinoid acitretin vagy izotretinoin felírható.

Ezek csökkentik a tumorok számát, de vannak némi kellemetlen mellékhatások. Milyen a kilátások a bőr pikkelysejtes karcinóma szempontjából? A legtöbb SCC-t gyógyulással kezelik.

atipikus choroid plexus papilloma icd 10

A kúra valószínűleg a kezelés során, ha a sérülés kicsi. Más bőrrákok, különösen a melanoma fokozott veszélye is vannak.

orsóférgek kezelésére szolgáló gyógyszer

Ajánlott a rendszeres önbőr vizsgálatok és a hosszú távú éves bőrellenőrzések egy tapasztalt egészségügyi szakemberrel. Váladékos, laphámsejtes karcinóma cell carcinoma kezelés vezetés Ossza meg.

Kisebesedő bőr A melanoma tünetei A melanoma bárhol kifejlődhet a testen. A bőrben található, fekete-barna festékanyagot - pigmentet - termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. A melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganata, és mivel az anyajegyekben nagyobb mennyiségben van jelen a melanociták által termelt festékanyag, a melanomák körülbelül laphámsejtes karcinóma százaléka a korábban már meglévő anyajegyből alakul ki. Tünetei: Nagy, barnás folt, sötétebb foltokkal Olyan anyajegy, amely a színben, méretben vagy érzésben változik vagy vérzik Gyulladt bőr az anyajegy körül Fájdalmas seb, amely viszket vagy ég Sötét léziók a tenyéren, talpon, ujjhegynél vagy lábujjakon, vagy a száj, az orr, a hüvely vagy a végbélnyílás nyálkahártyáján A bőrrák kialakulásának okai A bőrsejtekben a DNS-nek okozott károk nagy része a napfényben található ultraibolya UV sugárzásból ered.