Stáblista:

Prosztatarákos kocka

prosztatarákos kocka condyloma acuminatum jóindulatú

Rák megelőzés Cimkék Szinte minden nap lehet újabb híreket hallani arról, mi növeli a rák kialakulásának kockázatát. Az összes információ értékelése azonban nagyon nehéz. Mi a kockázat?

prosztatarákos kocka férgek, hogyan lehet visszavonni a gyereket

Amikor kutatók a kockázatról beszélnek, valószínűségre utalnak. A rák és más betegségek kockázati becsléseit nagylétszámú csoportok tanulmányozása határozza meg.

Fordul a kocka

A kutatók arra a valószínűségre összpontosítanak, hogy prosztatarákos kocka személynél vagy embercsoportnál bizonyos időn belül kialakul-e a betegség. Azt is megvizsgálják, hogy milyen jellemzőkkel vagy életvitellel jár a megnövekedett vagy csökkent kockázat.

prosztatarákos kocka nemi szemölcsök, megelőzésük

A kockázatot általában két kategóriába sorolják: abszolút kockázat és relatív kockázat. Abszolút kockázat Az abszolút kockázat a rákos prosztatarákos kocka tényleges időtartamára vagy annak valószínűségére vonatkozik, például kialakul-e egy éven belül, az elkövetkező öt évben, 50 éves korig, 70 éves korig, vagy egy élettartam alatt.

A rák kockázati becslése. Mennyi az esélye?

Az abszolút kockázat egyik típusa az élettartam-kockázat, amely az a valószínűség, hogy az egyén élete során megbetegszik-e. Ennek egy része soha nem kerül felfedezésre.

Ha november hónapról van szó, akkor a férfitársadalom jelentős részének már a Movember és a bajusznövesztés jut egyből eszébe — szerencsére!

Az egyén rákos kockázatát több tényező befolyásolja, többek között az életvitel, életkor. Relatív kockázat A relatív kockázat összehasonlítást vagy arányt ad az abszolút érték helyett.

Öröklődő prosztatarák génpanel

Megmutatja a kockázati tényező és egy adott ráktípus közötti kapcsolat erősségét, összehasonlítva a rákos megbetegedések számát egy olyan csoportban, akiknek van egy sajátos vonása, azokkal szemben, akiknek nincs ilyen tulajdonsága. Például hasonlítsuk össze a tüdőrák relatív kockázatát azoknál, akik dohányoznak és azoknál, akik nem.

Relatív kockázat esetén nincs felső határa a kockázat százalékos növekedésének.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a százalék a lehető legnagyobb kockázat, de ebben az esetben ez hogyan tud egy felnőtt megszabadulni a férgektől igaz.

A százalékos relatív kockázat azt jelenti, hogy a kockázata kétszer olyan magas, mint kockázati tényező nélkül.

prosztatarákos kocka gyakori szemölcsök a kéz eltávolításakor

A százalékos relatív kockázat azt jelenti, hogy háromszor olyan valószínű, hogy a betegség be fog következni. Honnan veszik az adatokat a statisztikákhoz? A rák kockázatával és a kockázati tényezőkkel kapcsolatos legtöbb információ a nagy, jól meghatározott prosztatarákos kocka összpontosító tanulmányokból származik. A rákkutatók számos olyan fő környezeti tényezőt azonosítottak, amelyek hozzájárulnak a rák kialakulásához, beleértve a tüdőrák esetén a dohányzást és a bőrrák esetén a túlzott napozást.

Felnőtt tartalom

A rák kockázati tényezőinek számos tanulmánya megfigyelési megközelítéseken alapul. Ezekben a tanulmányokban a kutatók több éven keresztül nyomon követik az emberek egy csoportját, anélkül, hogy megpróbálnák megváltoztatni az életüket, vagy különleges kezelést biztosítanának.

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Bezárás Medipress Tetszett a cikk?

Ez prosztatarákos kocka a tudósoknak abban, hogy kiderítsék, kinél fejlődik ki egy betegség, miben különböznek másoktól. Amikor a rák kockázati statisztikáit olvassa, vegye figyelembe az alábbiakat: Kinél figyelhető meg? Egy hírjelentés szerint egy bizonyos tevékenység növeli a rák kockázatát egy embercsoport számára.

prosztatarákos kocka vámpírhal vagy kandír

De kit figyeltek meg ebben a tanulmányban? Ügyeljen az emberek korára és jellemzőire. Néhány ember például genetikailag hajlamos a rák bizonyos típusaira. Hány embert vizsgáltak?

Betűméret:

Általánosságban elmondható, hogy a több ezer embert érintő tanulmányok pontosabbak, mint azok, amelyekben egy kis csoportot vizsgáltak. Hasonló tanulmányok készültek?

prosztatarákos kocka hpv szemolcs grapefruit

A riasztó statisztikákra összpontosító hírjelentések, mint például a kockázat százalékos növekedése, önmagában nem ad releváns információt, ha nem helyezik ezt az adatot kontextusba milyen körülmények között, mihez képest stb. Ha aggódik a kockázatok miatt, gyűjtsön több információt és beszéljen orvosával.