A gége rosszindulatú betegségei

Rosszindulatú gégerák

Főoldal » Betegségek » Fül-orr-gégebetegségek rosszindulatú gégerák A torok, garat, mandulák, gége betegségei » Gégerák és más daganatok » A gége daganatai Jó- és rosszindulatúak lehetnek. A jóindulatú daganatok a gégében növekedvén rosszindulatú gégerák, légzési panaszokat, esetleg idegenérzést keltenek. Műtéti eltávolításuk azért is szükséges, nehogy fokozatosan fulladáshoz vezessenek.

Indirekt gégetükrözéssel felfedezhetők és szájon át, nagyobb kiterjedés esetén a gége külső megnyitásával eltávolíthatók. Szövettani vizsgálat mindig szükséges. A rosszindulatú gégerák viszonylag gyakori jóindulatú daganata a szederszerű növedéket alkotó papilloma.

Feltételezhetően vírusfertőzés okozza, de emellett valamiféle hajlam is szükséges a keletkezéséhez. A gége bármely területén lassan növekszik. Rekedtséget, nyelési díszkomfort-érzést, nagy kiterjedés esetén fulladást okoz.

Indirekt gégetükrözéssel általában diagnosztizálhatjuk. Szövettanilag mindig meg kell vizsgálni, mert van rosszindulatú formája, és lehet, hogy később válik rosszindulatúvá. Általában szájon át, mikrolaringoszkópiával el tudjuk távolítani a növedéket.

Nagy a kiújulási hajlama. Interferon-kezeléssel fertőzések leküzdésére a fehérvérsejtek termelte ellenanyag megelőzhető a kiújulás. A gége rosszindulatú daganatai az esetek túlnyomó többségében rákok, de tüneteiben, kezelésében az egyéb kiindulású rosszindulatú növedék is azonos a rákkal. A gégerák hazánkban, napjainkban komoly népegészségügyi problémát jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet felé statisztikai adatokat közlő országok közül Magyarországon évek óta kiemelkedően a legmagasabb a gégerák halálozási mutatója. Hazánkban lakosból évente ember hal meg gégerákban. Ezek ijesztő adatok, amelyek mellett nem lehet önmagunkba fordulás nélkül elmenni. Hozzá kell tenni, hogy amíg 20 éve a gégerák a éves férfiak betegsége volt, ez az életkor áttolódott a éves korra, és az érintett nők száma erőteljesen emelkedett.

A gégerák magas halálozása és a magyarországi dohányfogyasztás kiemelkedő volta között szoros összefüggés van. Egyértelműen, kísértetiesen bizonyított, hogy a tartós kátránybehatás rákot okoz, a dohányzással pedig jelentős mennyiségű kátrány jut a légutakba. Nem segít a nikotinszegény cigaretta sem. Itt nem a nikotin a bűnös, attól honfitársaink a szintén kiemelkedő számú szívinfarktust kapják.

Nem minden dohányos kap gégerákot. Ez igaz, de csaknem minden gégerákos dohányos. Nemdohányzó gégerákos beteg rendkívül ritka, és náluk általában egyéb kátrányártalom ipari ártalmak: gázgyár, öntöde, aszfaltmunkás stb.

bukkális ductalis papilloma

Magyarországon a dohányzással nemzeti öngyilkosság folyik. A fejlett országokban a vészharang megkondítására történt valami. Az USA-ban évente a dohányzók százaléka szokik le. Ugyanilyen kiemelkedő számú természetesen a dohányzás okozta szájüregi, garat- és tüdőrákok halálozása.

A gégerák kialakulásában a rossz minőségű, tömény szeszes ital mértéktelen fogyasztása, a poros, füstös, vegyszergőzökkel szennyezett levegő is szerepet játszik. Munkahelyemen megvizsgáltuk, miért halnak nálunk nagyobb számban meg az emberek gégerákban, mint a fejlett országokban, és a következőket találtuk. A korai stádiumban jelentkező betegeket ugyanolyan jó eredménnyel operáltuk, mint egy német klinikán.

A rossz eredmények abból adódnak, hogy Németországban a betegek nagy többsége korai rákos állapotban kerül orvoshoz. Magyarországon a rákos betegek kiemelkedő számban késői stádiumban kerülnek kórházba és sajnos akkor a gyógyeredmények siralmasak. Annak ellenére, hogy ezt halljuk, feleslegesen járunk orvoshoz, a valóság az, hogy rossz az egészségügyi kultúránk. A dohányos ember, ha nem szokik le, veszélyeztetett, és ezért szájüregi fogorvosgége- és tüdőszűrésekre kell járnia évente.

Ez pedig rosszindulatú gégerák magyar lakosságra nem jellemző. Ha a későbbiekben említett tüneteket észleli magán, rosszindulatú gégerák orvoshoz kell fordulnia.

Az alábbiakban ismertetjük a gége jó- és rosszindulatú daganatainak korszerű kezelését

Ezzel szemben azt látjuk, hogy Budapesten a mentők félig megfulladva szállítják kórházba az egy éve rekedt, rákos beteget. A gégerák kezdeti tünetei különbözőek aszerint, hogy a gége melyik területén mutatkozik.

szemölcsök a csiklón nőknél

Ha a hangszalag feletti területet támadja, nem rekedtség a vezető tünet. Ekkor fájdalom, nehezített nyelés az első jel. Később bűzös lehelet, véres köpet és fulladás jelentkezik.

Ha a hangszalag rosszindulatú gégerák kiindulási pont, a rekedtség lesz az első jel. Ezért mindenki, de rosszindulatú gégerák dohányos még genetikai májrák, két hete nem rosszindulatú gégerák rekedtség esetén forduljon orvoshoz. Ekkor betegsége biztosan gyógyítható. Elhanyagolódva a papilloma pikkelyes daganat beszűkíti a gégét és fokozódó fulladás alakul ki.

A hangszalag alatti terület rákja kezdetben nem jár rekedtséggel. Itt is endometrium rák hiszteroszkópián, fulladás és vérköpés lehet a tünet. A daganat néhány hónap alatt olyan mértékben beszűkíti a gégét, hogy akár megfulladáshoz is vezet. Bárhonnan indul ki a gégerák, átlagban fél év múlva a nyak két oldalán lévő nyirokcsomókba terjed. Azok megduzzadnak, fájdalmasak és elhanyagolódás esetén ki is fekélyesednek.

szemölcs hiv vírus

Ezután a rák elárasztja a szervezetet. A mértéktelenül osztódó sejtek többé nem vetik alá magukat rosszindulatú gégerák szervezet regulációjának. Megváltozott anyagcseréjük révén mérgező anyagokkal és a szervek elpusztításával megölik a beteget, amelyen élősködnek. Gégetükrözéssel a rák, kis fehér növedék képében jól látható.

Vannak rákmegelőző állapotok, amikor csak kórós elszarusodás van a nyálkahártyán. Szövettani mintát kell venni. Ez általában indirekt úton történik.

Csak ritkán kényszerülünk altatásos, direkt vizsgálatra. Ha szövettanilag a rákot megállapítjuk, megtervezzük és a beteggel ismertetjük a gyógyítás stratégiáját. Mai ismereteink szerint - rosszindulatú gégerák kivételtől eltekintve - a gégerák kezelésének leghatásosabb eszköze a műtét.

Ezt követi a radioaktív besugárzás, majd a daganatölő cytostatikus gyógyszeres kúra. A gyógyítás, műtét típusának megválasztását a daganat elhelyezkedése és kiterjedése határozza meg.

Ha a rák az egyik hangszalagon felületesen helyezkedik el, a sugárkezelés és a műtét egyaránt csaknem százszázalékos gyógyuláshoz vezet. A beteg akarata, rosszindulatú gégerák, általános állapota játszik szerepet a döntésben.

  • Papillómák és szemölcsök, mint amelyek veszélyesek
  • Belső papilloma vírus tünetei

A besugárzás kobaltágyúval vagy elektrongyorsító berendezéssel Betatron történik. Műtét rosszindulatú gégerák az egyoldali hangszalagráknál a beteg hangszalagot kell eltávolítani. Ez történhet a gége megnyitásával és rosszindulatú gégerák légcsőmetszés végzésével, vagy kis kiterjedésnél altatásban, direkt tükrözéssel, lézersugárral.

A gégedaganatok kezelése

A gyógyeredmények rendkívül jók. Műtét után a légcsőmetszés nyílása zárható.

tuja és condyloma

Kis rekedtség, de jól érthető, természetes beszédhang marad. Ha a daganat mindkét hangszalagra kiterjed, vagy a gége rosszindulatú gégerák régióját érinti, teljes gégeeltávolítás vezet csak a gyógyuláshoz. Idejében végzett műtét esetén nagy az életben maradás esélye.

Ilyen kiterjedés mellett a sugárkezelés egyedüli eredménye kevés. A gége teljes eltávolítása után a légzés a nyakon örökre fennmaradó légzőnyíláson tracheostoma át lehetséges. Csak átmenetileg, a sebgyógyulásig táplálkozik orrszondán át a beteg. Később természetes úton tud nyelni. Eredeti beszédhangját elveszti. Ez jól érthető beszéd lehet. Kaphat elektromos beszélőszerkezetet is. Műtét után az operált munkaképes, egyebekben egészséges ember lehet, és tovább élvezheti életét, amíg az számára kiszabott.

Nem egy ember ilyen állapotban évtizedeket dolgozott és élt boldog családi életet, ennek ellenére a dohányzásról időben történő leszokást javasolnám. Műtét nélkül a daganat elzárja a gégét, áttéteket adva biztos halálhoz vezet. A csonkoló műtét gondolata ijesztő és első elkeseredésükben sokan keresnek kedvezőbbnek gondolt utat.

Mindenki ismer olyan csodálatos esetet, amikor a beteg a műtétbe nem egyezett bele, és kezelés nélkül, esetleg csodatévő gyógyász kúrájára meggyógyult. Magam is láttam ilyet, egyet. Ezek azután mesés körettel terjednek. Őszintén mondhatom, anélkül, hogy meg szeretném dönteni a hit büszke rosszindulatú gégerák, ez az út nem járható.

A gégerák előfordulása

Az ilyen ösvényt választó betegek, sajnálatos módon, szenvedések között elvesztik életüket. Sokszor visszatérnek és kilátástalan állapotban, átkozva tanácsadóikat, mégis tőlünk remélnek segítséget. Szerencsés az a daganatkiterjedés, amikor a rák a gége egyik oldalán elhelyezkedve nem haladja meg a középvonalat, vagy más esetben a gége felső részén terjedve épen hagyja a hangszalagokat. Ekkor függőlegesen vagy vízszintesen felezhetjük a gégét.

Imre tapasztalatai a torokrákkal, tüdőáttéttel

Átmeneti légcsőmetszés után a nyílást zárhatjuk. A nyelés újratanulása után betegünk rokkantság nélkül hagyhatja el a kórházat. Ezek az úgynevezett részleges parcialis resectio gégeműtétek rendkívüli körültekintést igényelnek.

A gégesebész nem saját fantáziája, hanem a daganatterjedés szabályainak ismeretében választja meg a beteg gégerész eltávolítását. Az ilyen műtéten átesett rosszindulatú gégerák jó eséllyel reménykedhet a teljes, végleges felgyógyulásban. Néha kisebb nyelési, légzési zavar maradhat vissza. Minden, gégerák miatt operált beteg tartós orvosi ellenőrzést igényel, az esetleges daganatkiújulás gyógyítása sem reménytelen.

A műtéteket sugárkezeléssel, gyógyszeres kúrával egészíthetjük ki.

giardia antigén pozitív

Mint említettem, a gégerák a nyaki nyirokcsomókba áttétet adhat. Tűszúrásos módszerrel szövettani vizsgálatot készíthetünk. A nyirokcsomó-áttét kiterjedését ultrahang- és CT-vizsgálattal pontosíthatjuk. Ha ez nem túlságosan kiterjedt, műtéttel eredményesen gyógyítható.

Akár mindkét oldalt meg tudjuk operálni. Ilyenkor nemcsak a beteg csomót kell kivenni, hanem néhány veszélyeztetett nyakizommal rosszindulatú gégerák a nagy nyaki gyűjtőeret is ki kell operálni. A nyaki gyűjtőér fala mentén apró nyirokcsomókból álló lánc van, és várhatóan azokba a daganat terjedhet.

A műtétet végezhetjük a gégeoperációval egy időben, ha már van áttétel, vagy a későbbiekben, a jelentkezéskor. Ha a rák a gégéből kilépve a környezetre ráterjedt vagy kiterjedt áttételeket adott, a beteg sorsa mérsékelt reményeket kelt.

Kiterjedt daganat gyógyítása műtéttel és besugárzással kísérelhető meg. Rosszindulatú gégerák, mivel az orvos lehetőségei végesek, csak sugárkezelést ajánlunk.