Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

Tartós hasmenés

Mi állhat a hasmenés hátterében?

Mikor beszélhetünk hasmenésről?

A hasmenés az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, mely jelentősen rontja életminőségünket is. Gyakran csak múló állapotról van tartós hasmenés, azonban tartós hasmenés betegség tünete is lehet. Cikkünkben ismertetjük, mikor javasolt szakorvoshoz fordulni vele.

Mikor beszélhetünk hasmenésről? Az emésztőrendszerünk a különböző károsító hatásokra érzékenyen reagál, leggyakrabban a széklet állagának, mennyiségének, gyakoriságának, minőségének megváltozásával.

Orvos válaszol Tisztelt Szakértő! Március végén egyre sűrűbben majd nonstop légszomjjal asztmatikus kezdtem küzdeni. Ez annyira súlyossá vált-olyan volt, mintha a tüdőm összeakart volna esni- hogy beszélni és enni is nehezemre esett, ami miatt szorongani kezdtem. Áprilisban bár visszatértem a hagyományos, egészséges étrendemhez, a helyzet nem változott.

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha egy napon belül háromnál több alkalommal laza, híg, vizes széklet jelentkezik. Milyen típusait különíthetjük el és melyiket mi okozhatja?

Hasmenés só-viz-pH hatásai 1/2 - mechanizmusok

Lefolyása alapján megkülönböztetünk akut, perzisztáló tartósvalamint krónikus hasmenést. Az akut és perzisztáló hasmenést általában valamilyen vírusos pl.

  • A széklet típusa alapján a hasmenés lehet vékony- vagy vastagbél eredetű.
  • Hasmenés tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Gyakori szemölcsök a kéz eltávolításakor
  • Gyakori hasmenés: hasfogók helyett kivizsgálásra van szükség!
  • Hasmenéshez vezető okok és kezelésük
  • Probiotikum, mint gyógyszer A hasmenés nem mindig kóros, de vegyük komolyan!
  • Hasmenés tünetei | Mi váltja ki, hogyan kezelhető?

Salmonella fertőzés okozza, ami pár nap alatt spontán is elmúlhat. Perzisztáló tartós  hasmenésről akkor beszélhetünk, ha a hasmenés már legalább 2 hete tartósan fennáll. Ilyen esetekben javasolt a kóroki tartós hasmenés keresése, mely  székletvizsgálatok segítségével megállapítható.

tartós hasmenés méregtelenítő víz receptje

A 4 hétnél hosszabb ideje fennálló hasmenést krónikus hasmenésnek tekintjük. Ilyen esetben mindenképpen keresni kell a kiváltó okot, melyre leggyakrabban gasztroenterológiai kivizsgálás keretében, kolonoszkópia, gasztroszkópia,  hasi ultrahang vizsgálat, vagy pajzsmirigy vizsgálatok elvégzése után derülhet fény.

tartós hasmenés paraziták és az emberi test

A kialakulás folyamata alapján 4 típust különíthetünk el: Szekretoros hasmenés: a bélnyálkahártya hámsejtjeinek károsodása idézi elő. A károsodás következtében a só nem tud felszívódni, a károsodott nyálkahártya tartós hasmenés között bekerül a bél üregébe is, ami magához szívja a vizet, így híg széklet alakul ki. Jellemző a nagy mennyiségű, vizes széklet ürítése, amely éhezés alatt sem enyhül, az étkezés tartós hasmenés nem befolyásolja, és éjszaka sem szűnik.

Acut hasmenés esetén lásd a cikket ebm Alapszabályok Ismerjük fel a specifikusan kezelhető fertőzéses hasmenéseket Giardia, Clostridium difficile. Végezzünk alapvizsgálatokat a gyakori felszívódási rendellenességek coeliakia, laktóz intoleranciavalamint a gyulladásos bélbetegségek IBD colitis ulcerosa, Crohn betegség irányában.

Vírusok, bakteriális toxinok, paraziták, vagy ritka endokrin tumorok,  endokrin kórképek  is okoznak ilyet. Ozmotikus hasmenés.

tartós hasmenés vastagbélrák látható az MRI-ben