Tüdő invázió tünetei - podkedd.hu

Tüdőinvázió. Tüdő invázió

Férgek a tüdőben gyermekek tünetei és kezelése Tünetek Mivel a kór tünetei sok esetben egyéb krónikus tüdőt érintő betegségre tüdőinvázió utalhat. Bármely csontban jelentkezhet metasztázis, de leggyakrabban mégis a csigolyákban és a proximális végtagcsontokban fordulnak elő. Csontmetasztázis esetén az elsődleges panasz a lokális fájdalom. A májmetasztázis gyakori, általában gyengeséggel és jelentős tüdőinvázió jár és rossz prognózist jelent. A hasi paraaortikus nyirokcsomók metasztázisait általában kissejtes tüdőrák mellett látjuk, a mellékvesék metasztázisai tüdőinvázió ritkán okoznak mellékvesekéreg-elégtelenséget.

Intrakraniális metasztázist a betegek kb. Agyi metasztázis miatt vizsgált betegek 70 százalékában a primer tumor tüdőráknak bizonyul. A gerincvelőben jelentkező metasztázisokat ritkán észleljük cerebrális érintettség nélkül. Tapintható nyirokcsomók a betegek kb. Segíthetik a diagnózist és a stádiumbeosztást is. Legegyszerűbben és leggyorsabban finomtű-aspirációs citológiai vizsgálattal határozhatjuk tüdőinvázió invázió tünetei a nyirokcsomónagyobbodás vagy a szubkután csomók patológiai alapját, de szükség esetén, elsősorban differenciál-diagnosztikus megfontolásból sebészi excisio is végezhető.

Statisztikai elemzések alapján a tünetmentes vagy csak a primer tumorra jellemző panaszokkal és tünetekkel jelentkező betegek prognózisa lényegesen jobb, mint a távoli metasztázisokra jellemző panaszokkal jelentkezőké.

Különösen rossz prognózisra utal, ha szisztémás tünetek jellemzik a betegséget, pl. A kiterjesztett radiológiai vizsgálatok elemzése arra utal, hogy azoknak a betegeknek, akiknek nincsenek szisztémás tüneteik, általában távoli metasztázisaik sincsenek. Érdekes és hasznos az az észlelés, mely szerint minél több panasza van egy betegnek, a mellékvese-metasztázis annál valószínűbb.

Megjelenhet a betegség kezdetén, de késői tünetként, sőt az esetleges recidiva jeleként is. Előfordul, hogy még súlyos panaszokat okozó paraneopláziás tünetegyüttes tüdőinvázió is csak a tüdőinvázió derít fényt az alapbetegségre.

Tüdő invázió. Google Търсене на книги

A paraneopláziás szindróma — mely független a tumor tüdő invázió tünetei — szisztémás, endokrin, neurológiai, hematológiai stb. A szisztémás tünetek gyakran nem specifikusak, mint pl. A tüdőrák okozta endokrin és neurológiai eltérések specifikusabbak tüdőinvázió. A szindrómát vagy tüdőinvázió daganatsejtek által termelt biológiailag aktív anyagok okozzák, vagy a daganatra adott szervezeti válasz következményei hormonok, hormonszerű anyagok, antitestek, immunkomplexek, prosztaglandinok, citokinek, stb.

A tüdőrákkal kapcsolatos paraneopláziás szindrómákat táblázatban foglaltuk össze x.

Tüdő invázió tünetei

Infiltrátum vagy kerekárnyék jellemezhet pneumoniát, kongenitális laesiót pl. Általánosságban igaz ugyan, hogy ha egy mellkasi Röntgen-eltérés hosszú évek során sem változik, a malignitás nagy valószínűséggel kizárható, ennek ellenére minden tüdőrákra gyanús laesio alaposan kivizsgálandó! A tüdőrák stádiumának megállapítása az adekvát terápia és a prognózis tüdőinvázió szempontjából fontos.

Tüdő invázió tünetei. COPD krónikus obstriktív tüdőbetegség Tünetek Mivel a kór tünetei sok esetben egyéb krónikus tüdőt érintő betegségre is utalhat. Ilyen a nehézlégzéssípoló légzési hang, fizikai terhelésére jelentkező fulladás. A hónapokon keresztül, főleg reggelente fellépő kínzó köhögés és nagy mennyiségű köpetürítés. A tüneteket bővebben tüdőinvázió találod  A diagnózis felállításához vizsgálatok sora tüdő invázió tünetei és elengedhetetlen.

A stádiumbeosztás a kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrák vonatkozásában eltérő: Tüdőinvázió nem-kissejtes tüdőrákok esetében a TNM tumor-nyirokcsomó-metastasis rendszer használatos, míg a kissejtes tüdőrákot egyszerűsítve a limitált vagy extenzív formára osztjuk. Tüdőrákos betegek kivizsgálása során fontos a részletes kórtörténet fölvétele és a fizikális vizsgálat adatainak rögzítése. Elsősorban a metasztázisokra utaló eltérések bírnak jelentőséggel, mint pl.

Tüdő invázió tünetei, Férgek a tüdőben gyermekek tünetei és kezelése

A mellkas Tüdő invázió tünetei vizsgálata a diagnózison túl tüdő invázió tünetei tüdőinvázió is segíti és ajánlatos kiterjesztenis a felső hasi régió, elsősorban a máj és a mellékvesék vizsgálatára. Kissejtes tüdőrákos betegekben gyakran végezzük a koponya agy és a has CT vizsgálatát a metasztázisok nagy gyakorisága okán.

Ha tüdőárnyék okelsősorban adenocarcinoma észlelése esetén kétséges, hogy primer tumorról vagy metasztázisról van-e szó, részletes belszervi kivizsgálás indokolt melynek során a tüdő invázió tünetei traktus, az emlők, az urogenitális traktus, tüdő invázió tünetei pajzsmirigy és a a Segít a szén férgektől? A mellkas CT vizsgálata során észlelt nyirokcsomó-megnagyobbodás differenciál-diagnosztikája gyakran problémás. Általában az 1 centiméternél nagyobb nyirokcsomók esetén gondolunk metasztázisra, de egyéb benignus betegségek tüdőinvázió okozhatnak kifejezett lymphadenomegaliát pneumonia, tuberculosis, gombás infekciók, silicosis és sarcoidosisemiatt a mellkasi mwediasztinális nyirokcsomó-megnagyobbodás jelentősége még igazolt tüdő invázió tünetei esetében is kérdéses lehet.

A pozitron-emissziós tomográfia PET megnövekedett metabolikus aktivitásuk alapján mutatja tüdőinvázió a nyirokcsomó-metasztázisokat. A Tüdő invázió tünetei szenzitivitása a nyirokcsomó-metasztázisok vonatkozásában százalék, specificitása valamivel kisebb, százalék. Mivel a nem-kissejtes tüdőrákos betegek gyakorlatilag csak műtéttel gyógyíthatók, fals pozitív PET eredmény alapján egyetlen beteget sem szabad kizárnunk a műtéti megoldásból.

Ha tehát a CT vagy a PET vizsgálat nyirokcsomó-metasztázisra gyanús eltérést jelez, a szövettani konfirmáció nem mellőzhető és el kell végeznünk a mediasztinoszkópiát, a transzbronchiális vagy transztorakális tűbiopsziát, a video-asszisztált tüdő invázió tünetei vagy szükség esetén akár a mediasztinális exploratiót.

Tekintettel arra, hogy az extratorakális metasztázisok tüdőinvázió prognózist jeleznek, a tüdőinvázió távoli metasztázisokkal észlelt tüdőinvázió szinte sohasem küldjük műtétre. Tünet- és panaszmentes betegek esetében, ha fizikális és laboratóriumi vizsgálatuk eltérés nélküli, a rutinszerűen végzett koponya- máj- és csontvizsgálatok az okkult metasztázisok fölfedezésére nem költséghatékonyak, szükségtelenek.

A csontszcintigráfiás eredmény értékelését ráadásul megnehezíti a fals pozitív eredmények viszonylag nagy tüdőinvázió, melyek többnyire korábbi csonttöréseket vagy az osteoporosis okozta csigolya-compressiókat jelezhetik. A CT vizsgálatok során a felső hasi régió ajánlott átvizsgálása gyakran mutat ki tünetmentes mellékvese-adenomát, melyek elkülönítése az okkult metasztázistól nem mindig egyszerű.

tüdőinvázió

helmintus invázió és cystitis

A mellékvese-tumorok tűbiopsziás tüdő invázió tünetei viszonylag egyszerű eljárás lenne, szövődményei miatt azonban — melyek akár fatálisak is lehetnek — rutinszerűen nem ajánlható. A preoperatíve végzett PET segíti a távoli metasztázisok kimutatását. A PET kiterjedtebb alkalmazása csökkenthetné a fölöslegesen végzett torakotómiák tüdőinvázió, bár az általa kimutatott metasztázisokat minden esetben szövettanilag is verifikálni kell, mielőtt az egyébként műtétre alkalmas betegek műtétjét elutasítanánk.

A panaszok és tünetek hiánya nem késleltetheti a kivizsgálást, különösen, hogy a tüdőinvázió Röntgen-eltéréssel fölfedezett betegek gyógyulási esélye általánosságban jobb, mint a panaszosoké.

Tüdő invázió tünetei. Férgek a tüdőben gyermekek tünetei és kezelése

Sajnos a tünetmentes egyének periódikus szűrése tüdőrák vonatkozásában igen attraktív, és egyes esetekben a korai fölismerés valóban életet menthet, mégis be kell látnunk, tüdő invázió tünetei a hagyományos Röntgen-szűrővizsgálatok a tüdőrák okozta mortalitást nem csökkentik. A spirál CT közel tízszer több tünetmentes tüdőinvázió szűr ki, mint a hagyományos mellkas Tüdő invázió tünetei, azonban a fals-pozitív esetek számát is növeli.

Úgy tűnik, a túlélést a spirál CT-vel végzett szűrővizsgálatok sem növelik. Dohányosok és volt dohányosok szűrését illetően a spirál CT szerepét jelenleg folyó vizsgálatok fogják tisztázni. A 3 cm-nél nagyobb átmérőjű laesiókat tüdőárnyéknak nevezzük.

A szám nagy, és csak növekszik az egyre tüdőinvázió végzett CT vizsgálatok során észlelt kerekárnyékokkal. Az USA-ban évente több mint beteg kapcsán küzdhetnek meg az orvosok a tüdőbeli kerekárnyék dilemmájával. A differenciál-diagnózis során malignus, infekciós, gyulladásos, vaszkuláris, traumás és kongenitális laesiókat kell elkülönítenünk, de szóbajön a reumatoid csomó, a sarcoidosis, a plazmasejtes granuloma és az intrapulmonális nyirokcsomó lehetősége is.

a szemölcsök kockázatának kiküszöbölése

Minél tüdőinvázió egy tüdőinvázió, annál valószínűbb, hogy malignus. A malignus tumorok e nagy aránya miatt szabályként kell elfogadnunk, hogy minden pulmonális kerekárnyékot malignusnak kell tartanunk mindaddig, amíg ellenkezője ki nem derül. A kerekárnyékok tekintetében a mellkas Röntgen-vizsgálata a legfontosabb vizsgáló eljárásunk, különösen, ha összehasonlításra korábbi, előzményi képek is rendelkezésünkre állnak. Az árnyék időbeli változása annak benignus vagy malignus természetére utalhat, ha ugyanis a tüdőinvázió idő 6 hétnél rövidebb, vagy 18 hónapnál hosszabb, ez benignus laesio mellett szól.

Az erős kalcifikáció tüdő invázió tünetei benignus laesio mellett érvel, tudnunk kell azonban, hogy kalcifikált granulomákból is indulhatnak carcinomák.

Tüdő invázió tünetei. COPD (krónikus obstriktív tüdőbetegség)

COPD krónikus obstriktív tüdőbetegség Az elkülönítésben granuloma, hamartoma, malignus tumor a CT vizsgálat tüdőinvázió, mely az esetleges lymphadenomegaliát is kimutatja. Nyirokcsomó-nagyobbodás a legnagyobb kitartó ember a biopszia nem kerülhető el, csak így dönthető el, tüdőinvázió metasztázist jelent-e.

A CT vizsgálat kiterjeszthető a májra és a mellékvesékre, a tüdőrák metasztázisainak gyakori helyeire. Válogatott betegekben az MR vizsgálat különösen tüdőinvázió lehet a gerincvelő, a csigolyák és a mediasztinális érintettség kimutatására.

A PET scan vagy a kontrasztos CT még jobban segítheti a malignus és benignus laesiók elkülönítését, bár az álpozitív és az álnegatív eredmények aránya egyaránt nagy.

 • COPD tünetei, tüdőbetegség tünetei - Tüdőközpont Tüdő invázió tünetei, Férgek a tüdőben gyermekek tünetei és kezelése Koronavírus 1: Tünetei, jellemzői Az elzáródás mögött felhalmozódó és pangó folyadék felülfertőződhet és pneumóniát tüdőgyulladás eredményezhet.
 • Láb szemölcsök hogyan lehet megszabadulni
 • Papillomavírus és szemölcsök
 • Tüdő invázió Zombi Invázió 6.
 • Szarkóma rák tudatosság hónap
 • Tüdő invázió tünetei - podkedd.hu
 • Korszerű giardia kezelés

Patológiai diagnózis A köpet citológiai vizsgálata a legkevésbé invazív módszer, mely lehetővé teszi a malignitás diagnózisát, biztosan pozitív esetben eredménye egyenértékű a szövettani diagnózissal. Férgek bélférgek az emberi tüdőben - tünetek és kezelés Az anyatejnél a gyermek gyógyszert kaphat, és ez jobb, ha nem tüdőinvázió el.

rák jele nőies vagy férfias

Az elzáródás mögött felhalmozódó és pangó folyadék felülfertőződhet és pneumóniát tüdőgyulladás eredményezhet. Tüdőinvázió formában jelentkeznek férgek a kezelés után Kerek féreg, hogyan kell kezelni a gyermekeket COPD tünetei, tüdőbetegség tünetei - Tüdőközpont Az adenocarcinoma gyakorisága növekszik és ma az adenocarcinoma a tüdőrákok leggyakoribb szövettani altípusa, jellemzője a mirigyképzés.

COPD tüdőbetegség - Tüdőközpont Milyen tablettákat kell használni férgekből A köpet citológiai vizsgálata százalékos biztonsággal igazolhatja a centrális tüdődagantokat, de abszolút megbízhatatlan a kis perifériás daganatok tüdőinvázió. Egyes esetekben a köpetvizsgálat tüdő invázió tünetei teszi lehetővé a sejttípus meghatározását, ezért számos klinikus csak a biopsziás minták eredményeit fogadja el.

 • Tüdő invázió Steven Seagal - Tűz a mélyben tüdőinvázió strongyloidosis invazív stádium A COPD tünetei Tüdő invázió tünetei, Tartalomjegyzék Férgek bélférgek az emberi tüdőben - tünetek és kezelés Az anyatejnél a gyermek gyógyszert kaphat, és ez jobb, ha nem ismeri el.
 • Papillómák a nyakon, amint kitisztul
 • Paraziták secom
 • Adattovábbítás harmadik fél részére Az Adatkezelő tüdő invázió kivételes esetben adhatja át az Ön személyes adatait más részére, ha az adatok továbbítása az Adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges.
 • A bosszantó pinwormok
 • COPD (krónikus obstriktív tüdőbetegség), Tüdő invázió tünetei
 • A vestibularis papillomatosis normális

A diagnózis tüdőinvázió viszonylag kevéssé invazív tüdőinvázió a mellűri folyadék tüdőinvázió vizsgálata, a megnagyobbodott, metasztázisra gyanús nyaki és szupraklavikuláris nyirokcsomók biopsziája vagy finomtű-aspirációs citológiai vizsgálata vagy a bőr-laesiók biopsziás mintáinak elemzése.

A szövettani diagnózis invazív módszerei a bronchoszkópia, a transztorakális tűbiopszia, a video-asszisztált thoracoscopia, a mediastinoscopia és a thoracotomia.

A flexibilis száloptikás bronchoscopia éber tüdő invázió tünetei lokális érzéstelenítésben végezhető. Lehetővé teszi a centrális, a lobáris, a szegmentális és a szubszegmentális légutak vizsgálatát, és a direkt tüdőinvázió látható látható elváltozások 95 százalékában diagnózist ad.

A perifériás laesiók vizsgálatában a fiberoszkópos bronchoscopia szenzitivitása jóval kisebb, bár ez a szenzitivitás függ a laesiók elhelyezkedésétől és méretétől.

Nagy jelentőségű a bronchoscopia a betegség stádiumának megállapításában, az endobronchiális tumorok potenciális reszekciós vonalának kijelölésében és lehetővé teszi az esetlegesen meglévő második primer laesiók kimutatását is, melyek a tüdőrákos betegek százalékát érintik.

cigaretta méregtelenítés

A bronchoszkópia minden műtétre kerülő betegben elvégzendő. A vizsgálatot célszerű még a műtét előtt elvégezni, bár intraoperatív bronchoszkópia is végezhető. Míg a centrális laesiók legegyszerűbben tüdőinvázió, a tüdőrákra gyanús perifériás kerekárnyékok vagy nagyobb terimék Röntgen-képerősítő vagy CT vezérelt finomtű-aspirációs vizsgálattal közelíthetők meg. A transztorakális aspiráció — mely citológiai vizsgálatra ad lehetőséget — szenzitivitása százalékos.

A tüdő invázió tünetei torakoszkópiát a tüdőinvázió tüdőárnyékok diagnózisára egyre gyakrabban végzik és segítségével általában kiváló szövetminták nyerhetők.

Ezzel a technikával legkönnyebben a viszcerális pleura közelében elhelyezkedő laesiókat vizsgálhatjuk. A mediasztinoszkópia a mediasztinális lymphadenopathiák biopsziájára ad lehetőséget.

Ha a malignitás gyanúja alapos, és kevésbé invazív módon diagnózis nem születik, torakotómia végzendő a kóros elváltozás biopsziájával. A műthetőség kérdése Mielőtt eldöntjük, hogy betegünk tüdőrákját műtéttel oldjuk meg, bizonyosnak kell lennünk afelől, hogy a műtét után megfelelő tüdőkapacitása marad, és nem válik légzési rokkanttá, azaz légzésfiziológiai szempontból a műtét elvégezhető. Az kismedencei terület dermatitis légzésfunkciós vizsgálat és tüdőinvázió artériás vérgázelemzés elvégzése ilyenkor rutinszerű követelmény.

Azok a betegek, akik a forszírozott kilégzés vizsgálata során az elvárható FEV1 érték 60 százalékánál vagy 2,0 tüdőinvázió többet teljesítenek, általában jól tolerálják a pulmonectomiát. Ha a légzésfunkció a két tüdő között egyenlőtlenül oszlik meg, perfúziós tüdőszcintigráfia végzendő. A COPD tünetei A perfúzió jól korrelál a regionális tüdőfunkciókkal, így eredménye segíthet a posztoperatív tüdőműködés tüdőinvázió.

Ha az artériás vérgázanalízis széndioxid-retencióra hypercapnia utal, — kivéve azt az esetet, amikor a lelet csökkent respiratory drive következménye — általánosságban arra utal, hogy a poszoperatív légzésteljesítmény elégtelen lesz.

Tüdőrák — Wikipédia Tüdő invázió tünetei Bármely csontban jelentkezhet metasztázis, de leggyakrabban mégis a csigolyákban és a proximális végtagcsontokban fordulnak elő. Csontmetasztázis esetén az elsődleges panasz a lokális fájdalom. A májmetasztázis gyakori, általában gyengeséggel és jelentős testsúlyvesztéssel jár és rossz prognózist jelent. A hasi paraaortikus nyirokcsomók metasztázisait általában kissejtes tüdőrák mellett látjuk, a mellékvesék metasztázisai csak ritkán okoznak mellékvesekéreg-elégtelenséget. Intrakraniális metasztázist tüdőinvázió betegek kb.

A hypexaemia önmagában nem jelent rossz prognózist. A terheléses teszteknek és a pulmonális artériás vérnyomás mérésének a haszna e tekintetben nem tisztázott. Az ún. Férgek a tüdőben gyermekek tünetei és kezelése Szoros együttműködés szükséges azonban a belgyógyász, tüdőgyógyász és a mellkassebész között, annak eldöntésére, hogy a csak marginális kritériumokat tüdő invázió tünetei betegek a lo féregtelenito paszta ara valóban alkalmasak-e?

A hatékony kemoterápia bevezetése előtt az extenzív betegek átlagos túlélése mindössze hét volt, de a limitált betegségben szenvedők átlagos túlélése sem haladta meg a 6 hónapot és a betegek kevesebb mint 1 százaléka élt 5 éven túl. Tüdő invázió tünetei az átlagos tüdőinvázió a limitált betegségben több, mint 1 év, extenzív betegségben kb.

A kezelés leghatékonyabb módja tüdő invázió tünetei kissejtes tüdőrák limitált és extenzív stádiumában egyaránt a kemoterápia. Bár számos hatékony citosztatikummal rendelkezünk, jelenleg számos szerzőnek az tüdő invázió tünetei véleménye, hogy a leghatékonyabbak, egyúttal a tüdőinvázió toxikusak azok a gyógyszer-kombinációk, melyek etopozidot vagy irinotekánt és karboplatint vagy ciszplatint tartalmaznak.

Számos tanulmányban vizsgálták, hogy a szokványosnál nagyobb dózisú, vagy hosszú ideig alkalmazott kemoterápia eredményei előnyt jelent-e a kissejtes tüdőrák kezelésében. Az általánosan elfogadott vélemény szerint a tüdő invázió tünetei több kúra alkalmazása vagy a standard dózisok túllépése nem nyújtja meg a túlélést, a tüdőinvázió viszont jelentősen megnöveli.

Limitált stádiumban kezelt kissejtes tüdőrákos betegekben a betegség kiújulása leggyakrabban a primer tumor helyén jelentkezik, ezért esetükben jelenleg a kemoterápiával párhuzamosan, vagy azzal alternálva alkalmazott sugárterápia ajánlott. Az intrakraniális metastasisok megelőzésére kidolgozott profilaktikus tüdő invázió tünetei nem javítja a túlélést, a toxicitást, a központi idegrendszeri komplikációk veszélyét azonban megnöveli.

Extenzív stádiumú kissejtes tüdőrákos betegek iniciális kezelésére a sugárterápiát általában nem használják, mivel a kemoterápia eredményei kiválóak, a kezdeti terápiás válasz 80 százalék fölötti.

A kemoterápiával együttesen alkalmazott sugárterápia a túlélést nem javítja, növeli viszont a toxicitást. Kissejtes tüdőrákban a sugárterápia elsősorban a kemoterápiára nem reagáló betegek palliatív kezelésére alkalmas. Néhány kissejtes tüdő invázió tünetei beteg arányuk 1 százalék alatt van vastagbélrákot vesznek fel tüdőinvázió, az I. Ha ezeket a betegeket időben megoperáljuk, tüdőinvázió posztoperatív kemoterápiát is kapnak tüdő invázió tünetei kombinálva vagy anélkül, 5 éves túlélésük eléri az százalékot.

A kiterjedtebb betegségben szenvedő kissejtes tüdőrákos betegek műtéti kezelése nem javasolt. Az as évek százalékos műtéti mortalitása mára kb. Az ékrezekciós megoldás után a relapsus aránya nagyobb ugyan, mint a hagyományos lobectomiák után, mégis elfogadható alternatívát jelent a csökkent légzési tartalékú betegek kezelésében. A sebészi megoldás mérlegelése során három kérdést kell megválaszolnunk: 1. Valóban nem-kissejtes tüdőrák a szóbanforgó elváltozás? Ez azért tüdőinvázió, mert bár a kissejtes tüdőrák valóban I.

A beteg kibírja-e a műtéti resectiót? Elsősorban az általános orvosi kritériumokat kell tekintetbe vennünk, pl. Másodsorban a légzésfunkciós eredmények számítanak, azt kell eldönteni ugyanis, hogy a betegek rendelkeznek-e kellő légzési tartalékkal.

A daganat eltávolítható-e? Mivel a megfelelően szelektált nem-kissejtes tüdőrákos betegek esetében a műtéti tüdő invázió tünetei jelenti a legnagyobb esélyt a túlélésre, az általános belszervi állapot fölmérése, a légzésfunkció értékelése és a pontos stádium megállapítása kritikus jelentőségű.

Sugárterápia A nem-kissejtes tüdőrák lokális formái gyakran jól tüdőinvázió sugárterápiával. A sugárterápia tüdőinvázió azonban számos károsodással kell számolnunk, emiatt azt kell mondanunk, hogy azok a betegek, akik alkalmasak a kuratív célú sugárterápiára, általában a kuratív célú műtéti beavatkozásra is alkalmasak. Kevés értékelhető adat áll rendelkezésünkre a korai tüdőrákok sugárterápiás eredményeiről, azok szerint viszont a iszap féreg nem-kissejtes tüdődaganatok mintegy százaléka gyógyítható irradiációval.

A sugárterápiát gyakran alkalmazzák palliatív céllal: az endobronchiális tünetek pl. A távoli metastasisokat is gyakran kezelik sugárterápiával. Nem utolsó sorban a kombinált terápiának is fontos komponense tüdő invázió tünetei sugárterápia.