Navigációs menü

Üröm idegrendszer

Növények/F/Fehér üröm

Artemisia absinthiumSyn:drog: Absinthii herba Más neve i : abszintüröm, bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló vagy mesétfű Nem tévesztendő össze a következővel: bárányürömmel. A fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Magyarországon már a középkorban is elterjedt fűszer- és gyógynövény.

 • Fehér üröm A fehér üröm vagy abszintüröm Artemisia absinthium a fészkesvirágzatúak Asterales rendjébe és az őszirózsafélék Asteraceae családjába tartozó növényfaj.
 • View Larger Image Az artemisin daganatgátló hatása Az artemisinin az egynyári üröm artemisia annua hatóanyaga.
 • Papillómák ellen
 • Fehér üröm – Wikipédia
 • Bodolai Gyöngyi Bele lehet szeretni egy növénybe is, és gyógyító hatásáról meggyőződve, dédelgetni, termeszteni, a jó tapasztalatot, az eredményt pedig megosztani másokkal, hogy beteg embertársainkon segíthessünk.
 • Hogyan lehet megszabadulni a helmintektől és a férgektől
 • Rák genetikai előnyei

Az Artemisia a görög Artemisz istennő nevére utal, ugyanis az ő üröm idegrendszer tartották, az Absinthium pedig a fehér üröm görög nevének αψίνθιον, apszínthion latinosított változata.

Évelő növény. Az alsó részében elfásodó, felső részében elágazó, ezüstmolyhos szára másfél méternél magasabbra is megnő.

Bokros, napos, száraz helyeket kedveli, elsősorban dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében vagy köves területeken fordul elő.

nemi szemölcsök rádióhullámokkal

A fehér ürmöt fűszer- és gyógynövényként is felhasználják: termesztése általánosan elterjedt. Legtöbbször a föld feletti virágos hajtását gyűjtik, ez a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel.

Öröm az „ürömben”

A természetben gyakoribb fekete ürömhöz hasonlóan fűszernövényként használatos. Íze, illata hasonlít a citroméra, fűszeres. A növény minden része illatos és keserű.

 • Az artemisin adagolása Az alábbiak az interneten fellelhető - nem ellenőrzött - ajánlások az artemisinin szedésével kapcsolatban: Az artemisinint üres gyomorra ajánlják bevenni, hogy könnyebben bekerülhessen a véráramba, és ne kötődjön hozzá a vashoz az emésztőrendszerben.
 • Bokros, napos, száraz helyeket kedveli, elsősorban dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, emberi települések közelében vagy köves területeken fordul elő.
 • Nemathelminthes évelő szaporodás
 • Gyomnövény, ami gyógynövény: a zsírbontó fekete üröm | Well&fit
 • Hármas hatásmechanizmus: Előidézi a rákos sejteknél a programozott sejthalált, gátolja a beteg sejtek ereződését, csökkenti a daganatsejtek osztódási képességét.
 • Hogyan lehet eltávolítani a férgeket gyógyszerekkel
 • Fergusele bor alatt

Főként húsételek például csülök ízesítéséhez használják, de például fagylaltok fűszerezésére is üröm idegrendszer. Ürmösborok vermutkeserű italok, likőrök egyik fűszere is. A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. A Magyar Királyság területén a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixíreket készítettek belőle.

bőrrák krém

Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert üröm idegrendszer görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Izgató szerként is használják és a váltóláz gyógyítására is alkalmazható. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják.

Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.

Az artemisin daganatgátló hatása

Az abszintin felelős az üröm üröm idegrendszer ízéért: 1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető. A fehér üröm illóolajában található tujont az orvostudomány a Az ürömolajban található tujon GABA-antagonista; túladagolás esetén izomrángásokat, még nagyobb mennyiségben heves görcsöket okoz.

Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Kis mennyiségben amennyit pl. A tujont az abszintizmus félreértelmezése nyomán sokan hallucinogénnek tartják, de ennek tudományos alapja nincs.

A genitális szemölcsök AIDS vagy sem

Lásd még:.