Egyre gyakoribb a bélrák a fiatalok körében

Vastagbélrák fiataloknál. Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet! | Rákgyógyítás

Ne a véged vastagbélrák fiataloknál a véged Időben felismerve, jól gyógyítható. Elsősorban rajtad múlik, túlélő leszel-e, hiszen a vastagbélrák korán diagnosztizálható.

helmint fertőzések fertőző betegségek

A vastagbél emésztőrendszerünk utolsó traktusa. Feladata a tápanyagok felszívása és a salakanyagok tárolása. Ez a körülbelül 1,8 méter hosszú szervünk a jobboldalunkon elhelyezkedő vakbelet és a felszálló szakaszt követően a harántszakaszban, majd ballunkon a vastagbél leszálló ágában és a szigmabélben folytatódik. Utolsó szakasza a végbél. A vékonybél rosszindulatú elváltozásaival ellentétben a vastagbélrák igen gyakori Magyarországon, és bár jól szűrhető, minden második beteg belehal.

Holott a prosztata- és petefészekrákkal ellentétben, jól ismertek a betegségre hajlamosító tényezők, és előrehaladott kutatások folynak továbbiak felismerésére.

A vastagbélráknak 5 stádiuma van A betegség 5 stádiuma közül az első kettőben 0. A nyálkahártyáján keletkező polipokból indul ki, amelyeket ha nem távolítanak el, vastagbélrák fiataloknál a rák a vastag- és vékonybél külsejére is átterjed, majd a nyirokcsomók következnek.

Az utolsó két lépcsőben először a vér- illetve nyirokáramon keresztül, végül közvetlenül is például a májban vagy a tüdőben áttétek keletkeznek. Fiataloknál ritka kór, 50 év felett viszont agresszíven vastagbélrák fiataloknál.

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrák mindkét nemet, míg a végbélrák elsősorban a férfiakat részesíti előnyben. A test jelez, avagy a tünetek A daganat a vastagbél különböző szakaszaiban más és más tüneteket generál. A felszálló szakasz rosszindulatú elváltozásainál a vérzéses, míg a leszálló vastagbélrák fiataloknál és a szigmabél daganatánál a széklettel összefüggő panaszok a gyakoribbak. Így épp úgy utalhat tumor jelenlétére a véres vagy sötét széklet, mint a vékonyabb, illetve változó állagú végtermék.

vastagbélrák fiataloknál

Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!

A nehezen behatárolható, akár görcsös hasi fájdalom, a puffadás és az ok nélküli fogyás is jelzés értékű. Az említettek mellett jelentkező fáradtság, gyengeség, émelygés, hányás vastagbélrák fiataloknál odafigyelést igényel.

Jellemző tünet a vörösvérsejtszám csökkenés, ezért gyakran egy vérszegénység miatt elrendelt laborvizsgálat tesz szükségessé további, a tumor jelenlétét egyértelműsítő vizsgálatokat.

Azonban a tünetek önmagukban még nem egyenlők a diagnózissal, és a daganat helyének egyértelmű meghatározására sem alkalmasak. A rák biztos jelenlétét csak a gasztroenterológus által elvégzett vizsgálatsorozat mutatja ki.

Esélylatolgatás A vastagbélrák elsősorban az 50 éven felüli korosztályt veszélyezteti, a fiataloknál sokkal ritkább.

Veszélyben a fiatalok

Kialakulását betegségek, a testben lejátszódó különböző folyamatok is segíthetik. Rákot okozhatnak a vastagbélben kialakuló jóindulatú, de rosszindulatúvá fajulható daganatok, a polipok. Különösen veszélyeztetettek, akiknél ezekből családi örökségként, sok termelődik. A kór a Crohn, a gyulladásos, a fekélyes betegségekben vastagbélrák fiataloknál. A nők közül a már emlő- petefészek- vagy méhrákon átesettek a veszélyeztetettebbek. A fenti rizikófaktorok tőlünk független tényezők.

De vajon felelősek vagyunk-e magunk is a rossz esetben a végbél gyomorfalra történő kivezetéséhez, orvosi nevén sztómához vezető kór kialakulásáért? Mivel az emésztőrendszer végeként, a vastagbélben koncentráltan vannak jelen a szervezet számára káros és rákkeltő vastagbélrák fiataloknál, így a helytelen táplálkozás és életmód komoly rizikófaktort jelent. Mozgásszegény, az anyagcserét lassító életvitel esetén lassabban távoznak salakanyagok, és így hosszabb ideig fejthetik ki negatív hatásukat.

A felhalmozódó káros anyagok mennyiségéért pedig az elfogyasztott táplálékok a felelősek. Vagyis ha el akarod kerülni ezt a halállal is fenyegető betegséget, például az étrendedre figyelve tehetsz ellene.

lapos papillómák a testen

A vörös- és feldolgozott húsok, a székrekedést elősegítő rostszegény, bő fehérje- finomított szénhidrát- és zsírtartalmú ételek rizikó- míg a gyümölcsök, a kiütés féreg kezeléssel, a teljes kiőrlésű gabonafélék védőfaktorként működnek. A füstöltételek fogyasztása káros hatásának kimutatására jelenleg vizsgálatok folynak.

Ne kezdj el, vagy hagyj fel a dohányzással, mert az nemcsak a tüdő, de a vastagbél vastagbélrák fiataloknál elváltozását is elősegíti. Rendszeres alkoholfogyasztással kombinálva paraziták kezelésére szolgáló készítmény a daganat kialakulásának kockázata. És mint több más rákos megbetegedés, a végbél daganat elkerülésében is sokat segít a rendszeres fizikai aktivitás.

Mozogj, hogy ne érjen utol A vastagbélrák második helyen szerepel a rosszindulatú daganatok miatti halálozások toplistáján. Ez azért megdöbbentő, mert alig akad a vastagbél tumoránál könnyebben elkerülhető rákbetegség.

Egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással vastagbélrák fiataloknál megelőzhető, kivéve ott, ahol a családban halmozottan fordul elő a vastagbél jó- vagy rosszindulatú elváltozása. A mindennapokban számos lehetőség kínálkozik a kockázat csökkentésére, ilyen vastagbélrák fiataloknál a már említett megfelelő táplálkozás.

Kiket fenyeget leginkább a vastagbélrák és mit tehetnek?

A zöldségekben, kiemelten brokkoliban, karfiolban, káposztákban, fehérrépában, valamint gyümölcsökben gazdag étrend, a magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű pékáru fogyasztása csökkenti a rák kockázatát.

A sok alma és a sárga zöldségek is védelmet nyújtanak. Mivel a vastagbélrák kialakulása telített zsírsavakban gazdag étrendhez köthető, fogyassz alacsony zsírtartalmú ételeket.

A spenótnak, a májnak, az élesztőnek és a már említett gyümölcsöknek a gyomor és bélrendszer épségében fontos szerepet játszó folsav tartalmuk miatt kell jelen lenni étrendedben. A már megbetegedettek túlélési esélyét növelő D-vitamin is alkalmas a megelőzésre. A miértre ugyan még nincs válasz, de kutatások már utalnak a gyömbérnek a vastagbél gyulladásos megbetegedését csökkentő, vagyis a rák elkerülésének esélyét növelő tulajdonságára.

Fiatalokat veszélyeztethet a rák

Ausztráliában az emu olaj gyulladás csökkentő hatásának kimutatására folynak kutatások. Nem árt, ha leszoksz a dohányzásról és kevesebb alkoholt fogyasztasz, bár e káros szenvedélyeket még nem köti össze egyértelmű bizonyíték a vastagbéldaganat kialakulásával.

rákot okoz a gyermekeknél

Az Aspirin szedésének pozitív hatására sincsenek megdönthetetlen kutatási eredmények, vastagbélrák fiataloknál ígéretesek a holland Leiden University Medical Centre-ben folytatott kutatások.

Itt  az Aspirinnek a korai stádiumú rák továbbfejlődését és terjedését pozitívan befolyásoló hatását igyekeznek igazolni, és a bőr parazitálja az emberek tüneteit a különböző esetekben alkalmazható adagját is meghatározni.

Az eddigi eredmények az Aspirin megfelelő dózisban történő alkalmazásától a halálozási ráta 50 százalékos csökkenését várják.

Rontja a rák kialakulásának esélyét a rendszeres testmozgás, ami kedved szerint lehet egy kiadós séta, lépcsőzés, de akár kerti munka is. Az egészséges testsúly is növeli az elkerülés esélyét. Nem rák? Legfontosabb megelőzési mód - különösen ha elmúltál 50 éves - a szűrővizsgálatokon való részvétel, hiszen a polipok korai felismerésével és eltávolításával megelőzhető a vastagbél- és végbélrák kialakulása. A korai felismerést célozza a szemmel még nem látható férgek készítményei felnőtteknek is kimutató székletvizsgálat és a vastagbél endoszkópos vizsgálata, illetve ezek kombinációja.

A szűrés során, ha az orvos vastagbélrák fiataloknál ítéli meg, a kóros területet tapintással feltáró rektális digitális vizsgálatra, illetve báriumos röntgenvizsgálatra is sor kerülhet. Ez utóbbi vastagbélrák fiataloknál daganat helyét is megmutatja, hiszen a röntgenképeken felfedezhetők a báriumoldattal feltöltött vastagbél különböző szakaszának elváltozásai.

Kolonoszkópiás, vagyis egy fényforrással ellátott műszerrel végzett vastagbélrák fiataloknál esetén pedig nemcsak felfedezhetők, de el is távolíthatók többek között a még rákos elváltozást nem mutató polipok. Sok kutatócsoport dolgozik azon, hogy minél korábbi stádiumban és minél kevésbé vastagbélrák fiataloknál procedúrákon keresztül legyen még kellő időben kimutatható a vastagbélrák.

Nagy-Britanniában, a Swansea University College vastagbélrák fiataloknál Medicine-ben folyó kutatás például azt célozza, hogy a nanotechnológia és a Raman-spektroszkópia közös alkalmazásával, korai stádiumban, egy egyszerű vérvizsgálattal legyen egyértelműsíthető a rák jelenléte. A vastagbélrák korán képez áttéteket. A nyirokutakon keresztül továbbterjedhet a közeli nyirokcsomókba, a véráram közvetítésével pedig a májba, a tüdőbe, az agyba.

A szomszédos szervek felé közvetlenül is áttét képződhet. Ne várd meg! Előzd meg!

  1. Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?
  2. Egyre gyakoribb a bélrák a fiatalok körében